Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Chuťové preference králíků při krmení obilovin s různou barvou obilky
Novotný, Jakub
Diplomová práce se zabývá porovnáním struktury krmných směsí a zbytků krmiva po předložení hybridním králíkům Hyla. Namíchány byly dvě krmné směsi – kontrolní a pokusná. Pokusná směs obsahovala 10 % purpurové pšenice PS Karkulka, kontrolní 10 % běžné pšenice Vanessa. Pro zjištění velikostního zastoupení částic byly krmné směsi i zbytky krmiva separovány na sítech s různými velikostmi ok. Následně se mezi sebou porovnala směs se zbytky krmiva z této směsi. Zde bylo statistky průkazně (P<0,05) vyhodnoceno, že nejvíce králíci přijímaly částice nad 2 mm (jejich podílové množství se snížilo). Naopak podíl částic pod 2 mm se u zbytků krmiva zvýšil. Pro zjištění preferované chuti mezi různě barevnou pšenicí (PS Karkulka vs. Vanessa) byly částice nad 2 mm rozebrány na jednotlivé komponenty (granule, pšenice, kukuřice zvlášť a ječmen s ovsem dohromady). Dále byly porovnány podíly množství. Z výsledků vyplynulo, že králíci ochotněji přijímali purpurovou pšenici PS Karkulku oproti klasické pšenici Vanessa se statistickou průkazností (P<0,05). Další část byla věnována hodnocení užitkovosti králíků. Byly hodnoceny hmotnostní přírůstky, hmotnost a výtěžnost jatečně upraveného těla, spotřeba a konverze krmiva. V těchto ohledech nebyl zjištěn žádný statisticky průkazný rozdíl (P˃0,05) mezi krmením směsí s obsahem 10 % pšenice PS Karkulka a směsí s 10 % pšenice Vanessa.
Porovnání krmných dávek s různým obsahem antokyanů ve výživě králíků
Metnarová, Eva
V závěrečné práci byla nejprve charakterizována potřeba živin králíků a následně byly popsány antokyany jako biologicky aktivní látky obsažené v pšenici s netradičním zbarvením a jejich možné antioxidační účinky. Druhá část literárního přehledu je věnována biochemickým parametrům krve zvířat. V praktické části byla věnována pozornost zkoumání vlivu krmné směsi se zvýše-ným obsahem antokyanů. V pokusu byla použita odrůda pšenice PS Karkulka s purpurovým perikarpem a jako kontrolní pšenice byla použita odrůda Vanessa. Obě tyto pšenice byly zařazeny do krmné diety v 15% podílu. Do pokusu bylo zařazeno 18 samic z toho bylo 9 kusů v pokusné skupině a 9 kusů ve skupině kontrolní. Králíci byli krmeni tvarovanou kompletní krmnou směsí. V po-kusu byla sledována hmotnost zvířat, průměrné přírůstky hmotnosti, spotřeba a kon-verze krmiva. Po porážce byla sledována jatečná výtěžnost, biochemická analýza a antioxidační aktivita krve. Z výsledků je patrné, že rozdíly v průměrné živé hmotnosti byly statisticky nevý-znamné, pouze v 8. týdnu byly rozdíly v živé hmotnosti statisticky významně vyšší u kontrolní skupiny. Rozdíly v průměrných přírůstcích hmotnosti byly vyhodnoceny jako statisticky nevýznamné. Statisticky významně vyšší rozdíly v průměrné spotřebě krmiva byly zjištěny u kontrolní skupiny králíků. Hmotnost jatečně upraveného těla byla statisticky významně vyšší u kontrolní skupiny. V biochemických parametrech a antioxidační aktivitě krve nebyly vyhodnoceny statisticky významné rozdíly.
Výroba těstovin z netradičních surovin
Tesař, Miroslav
Cílem diplomové práce bylo vyrobit těstoviny za použití netradičních surovin, a to zejména barevných odrůd pšenic. V literární rešerši jsou popsány vstupní suroviny pro výrobu těstovin s hlubším zaměřením na standardní i netradiční odrůdy pšenice s odlišnou barvou obilek. Jsou zde uvedeny příklady barevných variací pšenic, barviva zodpovědná za zbarvení obilek a využití těchto odrůd v těstárenských technologií. Důležitou část tvoří princip výrobní technologie těstovin. Praktická část této práce obsahuje hodnocení devíti navržených receptur těstovin, které byly vyrobeny v laboratorních podmínkách univerzity. Receptura vzorků těstovin je sestavena ze semoliny, celozrnné mouky a otrub dvou barevných odrůd pšenic: odrůda Skorpion s modrým aleuronem a odrůda PS Karkulka s purpurovým perikarpem. Posouzení kvality vyrobených vzorků těstovin obsahuje zkoušky vařením, hodnocení texturních vlastností a senzorické hodnocení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.